بررسی ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری تهران

ماده 38

جلسه کارگروه تخصصی کمیته حمایت از کسب و کار اتاق بازرگانی ایران با موضوع بررسی مشکلات ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری تهران و اصلاحات و الحاقات بعدی آن در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۰ با حضور نمایندگان سندیکا و سایر نمایندگان تشکلها و ارگانها و سازمانهای برگزار گردید. جهت اطلاع، گزارش این نشست منتشر میگردد.

در نشست کمیته حمایت از کسب‌وکار تاکید شد؛ نماینده بخش خصوصی به هیات حل اختلاف معاملات شهرداری تهران اضافه شود.
در تازه‌ترین نشست کمیته حمایت از کسب‌وکار مقرر شد با نظرخواهی از بخش خصوصی، شیوه‌نامه اجرای ماده ۳۸ آیین‌نامه معاملات شهرداری تهران تدوین شود.

جلسه کارگروه تخصصی کمیته حمایت از کسب‌وکار با موضوع «بررسی ماده ۳۸ آئین‌نامه معاملات شهرداری تهران و اصلاحات و الحاقات بعدی آن» در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۰ در اتاق ایران و با حضور نمایندگانی از اتاق ایران، اتاق تعاون ایران، اتاق اصناف ایران، معاونت حقوقی ریاست جمهوری، شهرداری تهران، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران و سندیکای شرکت‌های ساختمانی ایران برگزار گردید.

موضوع تدوین شیوه‌نامه اجرای ماده 38

تدوین شیوه‌نامه اجرای ماده ۳۸ آیین‌نامه معاملات شهرداری تهران موضوعی بود که در نشست اخیر کمیته تخصصی حمایت از کسب‌وکار مورد تأکید قرار گرفت و در نهایت مقرر شد این شیوه‌نامه با نظرخواهی از بخش خصوصی، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، مجمع کلانشهرها و شهرداری تهران تدوین و پس از نهایی شدن از سوی سازمان شهرداری‌ها به کلیه شهرها ابلاغ شود.

بر اساس اظهارات محسن عامری، مدیر دبیرخانه کمیته حمایت از کسب‌وکار در سال ۱۳۹۰ قانون اصلاح و تسری آیین‌نامه معاملات شهرداری تهران از سوی مجلس مورد بازنگری قرار گرفت و اصلاحات آن به تصویب نمایندگان رسید و از سوی رئیس‌جمهور وقت ابلاغ شد.

ماده ۳۸ این قانون می‌گوید «اختلافات ناشی از معاملات موضوع این آیین‌نامه در هیات حل اختلافی با عضویت یک نفر قاضی دادگستری با انتخاب رئیس قوه قضائیه، یک نفر از اعضای شورای شهر با انتخاب شورای مربوطه، نماینده شهرداری به انتخاب شهردار، نماینده بخش‌دار یا فرماندار حسب مورد و نماینده قانونی طرف قرارداد، قابل رسیدگی و حکم صادره از طرف قاضی جلسه برای دو طرف لازم‌الاجرا است.»

در این بین نبود ضمانت اجرایی مشخص برای آرای صادرشده توسط این هیات، طولانی بودن روند برگزاری جلسات آن، نبود نماینده بخش خصوصی در جلسات هیات و مواردی از این دست مورد اعتراض بخش خصوصی است.

بیانیه

آرمان

تغییر مناسبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی  کشورو الزام  به رویکرد “اقتصاد بدون نفت” ضرورت  تغییر و تحول در نظام فنی اجرایی را ایجاب می‌نماید و در این راستا رهایی صنعت احداث از بودجه عمرانی و سوق دادن ظرفیت‌های پیمانکاری و خدمات مهندسی به نظام کار آفرینی و توسعه‌گری ازاصلی‌ترین عوامل راهبردی است.

لذا بنیان گذاران شرکت توسعه احداث و انرژی بانیان (تاب) که همگی ازمدیران شرکتهای نام آور و با سابقه صنعت احداث و انرژی هستند برآنند که: